31 sierpnia 2007

Nalewka piwna

Przepis na: 2,5 l

Składniki:
1 l. spirytusu
3 piwa jasne (0,33 l)
1 duża łyżka miodu
1 mała łyżeczka cukru waniliowego
1/2 szklanka cukru
1 szklanka wody




















1. Wszystkie składniki, oprócz spirytusu podgrzać z piwem i wodą, aby się wymieszały.
2. Po ostudzeniu dodać spirytus.

30 sierpnia 2007

Nalewka z aronii

Składniki:

3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy




















1. Aronie i liście umyć.
2. Następnie aronie z liściami zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut.
3. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy.
4. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
5. Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki.

27 sierpnia 2007

Nalewka malinowa

Przepis na: 2 l

Składniki:
3 kg dojrzałych malin,
1 l spirytusu o mocy 95%,
1 kg cukru.






1. 1,5 kg malin przebrac, opłukac szybko na sicie i wsypac do gąsiora, następnie zalac spirytusem. Owoce można nieco ugniesc, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawic w cieniu w pokojowej
temperaturze na 24 godz.
2. Zlac spirytus z malin i zalac nim następnie 1,5 kg swieżych, przebranych i opłukanych malin, zostawiając
je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrowac przez bibule.
4. Zrobic syrop cukrowy, rozpuszczając l kg cukru w 420 ml wody. Zagrzac wodę w garnku, wsypac cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzic zawartosc do wrzenia, po czym gotowac 10 min.
5. Do ciepłego jeszcze syropu wlac powoli spirytus, dobrze wymieszac, rozlac do butelek i pozostawic na 6 miesięcy do dojrzewania.

25 sierpnia 2007

Nalewka orientalna

Przepis na: 4 l

Składniki:
250 g suszonych fig
250 g rodzynek
250 ml wytrawnego wina
100 g chleba świętojańskiego
100 g daktyli
500 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 l spirytusu
1,5 l źródlanej wody


















1. Bakalie drobno kroimy, zalewamy spirytusem i 1 litrem wody.
2. Następnie szczelnie zamkamy i odstawiamy na miesiąc. Pamiętamy o tym, żeby codziennie potrząsać naczyniem.
3. Po miesiącu przelewamy płyn przez papierowy filtr do kawy, a bakalie zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 2 godziny.
4. Następnie filtrujemy uzyskany płyn i razem z winem dodajemy do nalewki.
5. Pozostałą wodę gotujemy z cukrem i stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.
6. Następnie dodajemy sok z cytryny.
7. Do lekko ostudzonego syropu wlewamy nalewkę i dokładnie mieszamy.
8. Potem całość przelewamy z powrotem do wykorzytanego uprzednio naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na pół roku.
9. Ponownie filtrujemy nalewkę przed rozlaniem do butelek.

24 sierpnia 2007

Nalewka chili

Przepis na: 1 l

Składniki:
4 duże papryki chili bez nasion
1 l czystej wódki




















1. Oczyszczoną z pestek paprykę chili pokroić wzdłuż na paski, umieścić w słoju lub innym odpowiednim naczyniu i zalać wódką.
2. Odstawić na 7 dni kilkakrotnie w tym okresie mieszając nalew.
3. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Nalewka truskawkowa

Przepis na 1 l

Składniki:
1 kg dojrzałych truskawek
25 dag cukru
1/2 l spirytusu
1 limetka


























1. Oczyść truskawki, opłucz, osącz na papierowym ręczniku.
2. Przełóż do słoja przesypując cukrem.
3. Odstaw na godzinę.
4. Wlej spirytus rozcieńczony 1/2 szklanki wody, zamknij słój i wymieszaj wszystko delikatnie nim potrząsając.
5. Odstaw na 5-6 tygodni, a potem zlej alkohol do butelki.
6. Limetkę umyj i sparz, cieniutko umyj z połowy owocu.
7. Z całej limetki wyciśnij sok, przecedź go i połącz z nalewką.
8. Dodaj także skórkę z limetki, wymieszaj i odstaw do sklarowania na 2 tygodnie.
9. Ponownie zlej i przefiltruj.
10. Odstaw na 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

23 sierpnia 2007

Likier różany

Przepis na: 1 l

Składniki:
40 dag owoców dzikiej róży
30 dag płątków róży
łyżeczka pokruszonej kory cynamonu
3 szklanki cukru
szklanka wody
4 szklanki jarzębiaku
0,5 szklanki spirytusu


















1. Płatki oczyścić z białych i żółtych zakończeń, sparzyć na sicie.
2. Razem z owocami róży i cynamonem wrzucić do słoja.
3. Zalać jarzębiakiem i spirytusem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie.
4. W tym czasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem.
5. Przefiltrować.
6. Z wody i cukru ugotować syrop.
7. Do letniego syropu stopniowo dodawać różany macerat, wymieszać, zamknąć naczynie i odstawić na 3-4 tygodnie.
8. Przefiltrować, zlać do butelek i zakorkować.

Nalewka ananasowa

Przepis na: 0,5 l

Składniki:
0,5 l rumu białego
wanilia
kilka goździków
syrop cukrowy

























1. Rum wraz z wanilią i goździkami odstawić na ok. 2 dni.
2. Potem należy dolać syrop cukrowy.
3. Syrop należy wykonać według własnego uznania i gustu w zależności, tyle cukru - jak słodkie chcesz to mieć.

Nalewka wiśniówka

Przepis na: 2 l

Skladniki:
1 kg wiśni
1/2 litra spirytusu
1/2 litra wódki
1/2 litra wody
szklanka cukru












1. Ugotować syrop z wody i szklanki cukru (odszumować, zdjąć ewentulaną pianę) i ostudzić.
2. Do słoja włożyć kliogram umytych wiśni z pestkami oraz dodatkowo kilka rozniecionych pestek. 3. Dodać kilka goździków, wlać spirytus, wódkę oraz syrop.
4. Szczelnie zamknąć i odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce na około 4 tygodnie.
5. Przefiltrować i rozlać do butelek.
6. Nalewkę można spożywać od razu, ale jeszce smaczniejsza będzie jeśli pozwolimy jej podojrzewać.

Likier kawowy

Przepis na: 2 l

Składniki:
250 gram mielonej kawy
1 litr spirytusu
ćwierć litra rumu
1 1/2 kg cukru
rozdrobniona laska wanilii



















1. Zmieloną kawę zalać dwoma litrami wrzącej wody.
2. Odstawić na kilka godzin, aby opadły fusy, następnie przecedzić przez gazę, a potem znów odstawić.
3. Do esencji kawowej dodać cukier, rozdrobnioną laskę wanilii i zagotować, zbierając łyżką pianę z wierzchu.
4. Wystudzić, dodać spirytus i rum, dokładnie wymieszać, ponownie przefiltrować przez gazę.
5. Wlać do bulek, zakorkować i odstawić na pół roku.

Nalewka tarninówka

Przepis na: 5 l

Składniki:
50 dag przemrożonych owoców tarniny
25 dag suszonych (nie wędzonych) śliwek bez pestek
10 dag rodzynek
5 szklanek spirytusu 70-procentowego
8 goździków
1 łyżka suszonego kwiatu głogu
3,5 l wódki 40-procentowej
6 - 7 łyżek miodu



















1. Owoce tarniny umyć, osączyć i ponakłuwać.
2. Śliwki i rodzynki umyć, osuszyć, śliwki drobno pokroić.
3. Wszystkie owoce oraz goździki i głóg wsypać do słoja pojemności 5 l i zalać spirytusem.
4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie (co 4 - 5 dni mocno wstrząsnąć słojem).
5. Następnie zlać nalew znad owoców, owoce wycisnąć przez gęste płótno i płyn połączyć z nalewem.
6. Wymieszać i przefiltrować.
7. 4 szklanki nalewu połączyć z wódką.
8. Jeśli nalewu jest więcej, zlać go do butelki, zakorkować i odstawić.
9. Miód wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, zszumować, ostudzić i połączyć z nalewką.
10. Bardzo dokładnie wymieszać, wstrząsając butelką, następnie szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy.

Nalewka muszkatołówka

Przepis na: 0,5 l

Składniki:
0,5 l sptrytusu 96-procentowego
2 gałki muszkatołowe
2 łyżki miodu
1 łyżeczka rodzynek

















1. Gałkę muszkatołową zetrzeć.
2. Miód rozmieszać w 2 szklankach wody, zagotować, zszumować i ostudzić.
3. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu.
4. Dodać startą gałkę i wymieszać, wstrząsając.
5. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4 - 5 miesięcy.
6. Następnie nalewkę przefiltrować.
7. Rodzynki umyć i osuszyć.
8. Nalewkę rozlać do butelek i rozdzielić do nich rodzynki.
9. Butelki szczelnie zamknąć odstawić na 6 miesięcy.

Nalewka herbaciana

Przepis na: 0,5 l

Składniki:
2 łyżki suchej herbaty
2 łyżeczki miodu
1 mały kawałek wanilii
1 szklanka spirytusu 96-procentowego
1 szklanka słodkiego tokaju
2 kieliszki śliwowicy lub winiaku (40 ml)




















1. Wanilię drobno posiekać i zagotować w 1 szklance wody z miodem.
2. Wrzątkiem tym zaparzyć herbatę.
3. Następnie herbatę ostudzić i przecedzić do butelki.
4. Dodać spirytus, tokaj, oraz śliwowicę.
5. Wymieszać odstawić.
6. Po tygodniu nalewka jest już dobra, ale lepiej, gdy postoi 2 - 3 miesiące.

Nalewka czosnkowa

Przepis na: 0,75 l

Składniki:
1 główka czosnku

kilka rodzynek

0,75 l czystej wódki

















1. Czosnek obrać i drobno posiekać, zalać wódką i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 14 dni.
2. Następnie przefiltrować do czystej butelki, dodać rodzynki, szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy.
3. Potem zlać płyn znad rodzynek i odstawić na kolejny miesiąc.

22 sierpnia 2007

Nalewka "Wisielec"

Przepis na: 1 l

Składniki:
1 duża pomarańcza,
1 litr czystej białej wódki,
kilka goździków,
250 g cukru w kostkach


















1. Wódkę wlać do wysokiego słoja, dorzucić kostki cukru, mieszać, dopóki się nie rozpuszczą.
2. Pomarańczę umyć, sparzyć, osuszyć.
3. Grubą nić przewlec w dwóch miejscach, by móc powiesić owoc pod pokrywką słoja.
4. W pomarańczę wbić 2 - 10 goździków, zależnie od intensywności aromatu, jaką chcemy uzyskać.
5. Pomarańczę podwiązać do pokrywki, tak żeby nie dotykała alkoholu.
6. Słój zamknąć hermetycznie, odstawić na 2 miesiące.

12 sierpnia 2007

Dead Calm

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
20 ml wódki
10 ml niebieskiego Curacao
Sprite


1. Ochłodzoną wódkę, likier i Sprite wlać do shakera i energicznie wymieszać.
2. Przelewamy do ochłodzonej szklanki.

Claridge

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
15 ml ginu
15 ml wytrawnego wermutu
10 ml apricot brandy
ml apricot brandy
10 ml curaçao triple sec
wisienka koktajlowa do dekoracji.
Kostki lodu


1. Wszystkie składniki i kostki lodu umieścić w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
2. Przelać do kieliszka koktajlowego.
3. Wisienkę włożyć do napoju.

Orient Express

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
20 ml amaretto
woda sodowa
200 ml bardzo zimnego mleka
1 łyżka stołowa rozpuszczalnego kakao


1. Wszystkie składniki zmiksować
2. Przelać do szklanki do Long Drinków z Crustą z mielonych migdałów
3. Podawać ze słomką.

Russian Coffe

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
30 ml wódki Smirnoff
15 ml likieru kawowego Kahlua
20 ml likieru Amaretto
wisienka koktajlowa
lód


1. Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
2. Przelać do kieliszka koktajlowego.
3. Przybrać wisienką koktajlową. .

Rose

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
30 ml Kirschwasser ( wódka wiśniowa, bezbarwna i wytrawna),
30 ml wytrawnego wermutu
15 kropli syropu grenadynowego
wiśnia koktajlowa
kilka kostek lodu



1. Wszystkie składniki umiescić wraz z lodem w szklanicy barmańskiej i zamieszać.
2. Przelać bez lodu do kielisaka koktajlowego.
3. Wisienke włożyc do środka

07 sierpnia 2007

Gloog

Przepis na: 2 l

Składniki:
10 g. ca ych ziaren kardamonu
10 g. ca ych go dzików
25 g. cynamonu w kawa;kach
1 l. wódki
1 butelka zwykłego czerwonego wytrawnego wina
1/2 l. tanszego portweinu
syrop z 1/4 kg. cukru
kubka wody
0.1 l brandy
sok z 1/2 cytryny


1. Zalać korzenie wódka zostawić na 3 dni.
2. Odcedzić , zmiesza z resztą. Zagrzać .
3. Do małych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdałów.
4. Nalać.
5. Podawać w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie poniżej -20 stopni.
6. Gloog ma rożne warianty, tak tańsze jak i bardziej wyszukane, słabsze i mocniejsze.
7. Można dodać imbiru.
8. Można nie dodawa syropu, ale zagrzany zapalić i przelewać przez kostki cukru ułożone na
drucianej kratce.

02 sierpnia 2007

Likiery informacje ogólne

Likiery to trunki alkoholowe, zawierające sporo cukru i odznaczające się silnym aromatem.
Znane są likiery:
gorzkie - korzenno ziołowe,
owocowe - produkowane na nalewkach owocowych,
kakaowe, kawowe i herbaciane,
emulsyjne - na przykład likier jajeczny
specjalne - kminkówka, czyli Alasz, oraz Goldwasser
kremy - gęste i słabsze niż poprzednie.
Domowe likiery są bardzo smaczne i w niczym nie ustępują wyrobom przemysłowym.
Pije się je w niewielkich (25 ml) kieliszkach.
Likiery pije się po posiłku, na deser, do kawy oraz dla przyjemności smakowej.
Trunki te służą także do aromatyzowania lodów, kremów tortow i innych deserów, a takie do napojów mieszanych, koktajlów i "long-drinków".
Temperatura podawania likierów jest zróżnicowana, zależy od gatunku.
Na przykład, schładzane do temperatury 8-10st.C powinny być: "Advocat", likier anyżowy, "Creme de menthe", likiery cytrusowe, "Irish Mist", likiery kakaowe, kminkowe itd.
W temperaturze 10-12st.C podawać należy likiery gorzkie, korzenne i ziołowe.
Temperatura 12-14st.C jest najwłaściwsza dla likierów czekoladowych, kakaowych, migdałowych, owocowych, orzechowych itd., a także kremów, czyli likierów o gęstej konsystencji i bardzo słodkich.
Likiery bywają kolorowe i bezbarwne.
Pierwsze sporządza się przez macerację (nalew na owoce i substancje pochodzenia roślinnego) lub perkolację (tak zwana maceracja obiegowa, polegająca na ciągłym ruchu spirytusu, który wielokrotnie przenika warstwy surowca).
Likiery można oczywiście przyrządzać przez kombinację tych dwóch metod.
Likiery bezbarwne sporządza się z nalewów destylowanych, z których odpędza się alkohol z substancjami aromatycznymi, pochodzącymi z surowca.
Warto wiedzieć, iż niektóre szlachetne likiery ziołowe dojrzewają w beczkach przez wiele lat.

Likier mleczny

Przepis na: 1 l

Składniki:
0,5 l świeżego (nie gotowanego!) mleka; najlepiej, gdy jest to mleko "wiejskie", kupione u uczciwego rolnika (może być także ta sama ilość świeżej, słodkiej śmietanki),
0,5 kg cukru (najlepszy jest gruby kryształ),
pół laski wanilii,
jedna dobrze wymyta cytryna,
0,5 l spirytusu,


1. Mleko lub śmietankę wlać do słoja, wsypać cukier i mieszać tak długo, aż się rozpuści.
2. Dodać przekrojone wzdłuż (na 2-4 części) pół laski wanilii oraz pokrajana w plastry cytrynę, bardzo dokładnie oczyszczona z pestek (nawet tych najdrobniejszych), ale ze skórka.
3. Na koniec wlać spirytus, zamieszać, szczelnie zakręcić słój i postawić na słońcu (najlepiej na oknie).
4. Słój powinien stać przez ok. 6 tygodni.
5. Przez pierwsze 3-4 tygodnie od czasu do czasu energicznie potrząsamy naczyniem, aby napój się przemacerował.
6. U góry słoja powinien wyklarować się likier koloru cytrynowego, o konsystencji oliwy.
7. Ściągamy go do wąskiej, litrowej butelki (tak jak wino - cienkim wężykiem, na zasadzie lewarka) i filtrujemy przez bibułę - najlepiej na niezbyt głębokim lejku, tak by kapało kropelkami.
8. Likier powinien być krystalicznie przejrzysty.

Likier pomarańczowy

Przepis na: 1 l

Składniki:
400 ml wody,
50 dag cukru,
500 ml spirytusu,
50 dag pomarańcz,
10 dag skórek pomarańczowych


1. Skórkę drobno pokroić, zalać spirytusem w butelce, zakorkować i pozostawić na 5 dni.
2. Pomarańcze umyć, sparzyć wrzącą wodą, osuszyć, zetrzeć wierzchnią warstwę skórki na tarce.
3. Wodę zagotować z cukrem i startą skórką, wystudzić, połączyć z przecedzonym spirytusem i sokiem z pomarańcz.
4. Zakorkować butelki i pozostawić na 48 godzin.
5. Następnie przelać przez lejek z wata do innej butelki, zakorkować i pozostawić na 2-3 miesiące.

Likier z poziomek

Przepis na: 1 l

Składniki:
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru


1. Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
2. Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
3. Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
4. Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
5. Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
6. Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie).
7. Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
8. Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
9. Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu.
10. Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
11. Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.

Goldwasser - złota woda

Przepis na: 1 l

Składniki:
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95ż,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiazdzistego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatolowej,
1 g gozdzików,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skórki cytrynowej,
8 g skórki pomaranczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55%


1. Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyc 210 ml wody,
dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55%.
2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włozyć do słoja, zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
3. Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak
i spirytus o mocy 95%, ewentualnie dopełnić woda do objetości litra i odstawić na 4-6 miesiecy.
4. Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować. Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku
wódki.

Likier jarzębinowy

Przepis na: 2 l

Skladniki:
1 kg owoców jarzębiny
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1 szklanka wody
1 szklanka cukru


1. Owoce jarzębiny zbierane najlepiej w lesie lub w innej okolicy z dala szos, po pierwszym przymrozku, aby straciły goryczkę (lub po prostu przemrożone w zamrażalniku) dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do słoja.
2. Zalać wódką i spirytusem i - szczelnie zmaknięte- odstawić w ciemne chłodne miejsce na dwa tygodnie.
3. Następnie przefiltrować przez kawałek płótna i połączyć z syropem przygotowanym ze szklanki przegotowanej gorącej wody i szklnaki cukru, wcześniej odszumowanym (czyli oczyszczonym z ewentulanje piany na powierzchni) i wystudzonym.
4. Nalewkę rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na pięć miesięcy.
5. W celu uzyskania delikatnego w smaku, słodkiego i lekkiego, jeśli chodzi o zawartość alkoholu, likieru pozostałe owoce można zasypać cukrem (ok. 1 szklanki) i odstawić w zamkniętym słoju na kolejne dwa tygodnie, po czym zlać przez płótno do butelek.
6. Jeśli likier jest za słaby przed zlaniem do butelek można dodać nieco wódki - wedle uznania.

01 sierpnia 2007

Electric Peach

Przepis na: 1 drinka

Składniki:
30 ml wódki
10 ml Peach Schnapps
15 ml soku pomarańczowego
kostki lodu



1. Wszystkie składniki umieścić wraz z lodem w shakerze i wymieszać.
2. Przelać do kieliszka koktajlowego