23 sierpnia 2007

Nalewka tarninówka

Przepis na: 5 l

Składniki:
50 dag przemrożonych owoców tarniny
25 dag suszonych (nie wędzonych) śliwek bez pestek
10 dag rodzynek
5 szklanek spirytusu 70-procentowego
8 goździków
1 łyżka suszonego kwiatu głogu
3,5 l wódki 40-procentowej
6 - 7 łyżek miodu



















1. Owoce tarniny umyć, osączyć i ponakłuwać.
2. Śliwki i rodzynki umyć, osuszyć, śliwki drobno pokroić.
3. Wszystkie owoce oraz goździki i głóg wsypać do słoja pojemności 5 l i zalać spirytusem.
4. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 4 tygodnie (co 4 - 5 dni mocno wstrząsnąć słojem).
5. Następnie zlać nalew znad owoców, owoce wycisnąć przez gęste płótno i płyn połączyć z nalewem.
6. Wymieszać i przefiltrować.
7. 4 szklanki nalewu połączyć z wódką.
8. Jeśli nalewu jest więcej, zlać go do butelki, zakorkować i odstawić.
9. Miód wymieszać z 1/2 szklanki wody, zagotować, zszumować, ostudzić i połączyć z nalewką.
10. Bardzo dokładnie wymieszać, wstrząsając butelką, następnie szczelnie zamknąć i odstawić na 6 miesięcy.

Brak komentarzy: