Przepis na: 1 l
Składniki:
75 dag dojrzałych poziomek,
3/4 l spirytusu (95%),
50 dag cukru
1. Poziomki przebrać, umyć, osączyć i usunąć szypułki.
2. Przełożyć do szklanego naczynia i zalać spirytusem.
3. Naczynie szczelnie zakorkować i odstawić na tydzień, wstrząsając codziennie.
4. Po tym czasie zlać płyn znad poziomek do innego naczynia przez lejek z watą.
5. Poziomki lekko rozgnieść, zasypać cukrem i wymieszać.
6. Naczynie zakorkować i zostawić w ciepłym pomieszczeniu, aż do rozpuszczenia się cukru (2 - 3 tygodnie).
7. Co kilka dni wstrząsać naczyniem, w celu lepszego wymieszania zawartości.
8. Powstały syrop zlać znad poziomek przez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym ekstraktem spirytusowym.
9. Pozostałe poziomki zalać 1/2 szklanki wody, wymieszać przez wstrząsanie, zlać płyn przez lejek z watą do ekstraktu i syropu.
10. Wymywanie powtórzyć jeszcze raz, zużywając znów 1/2 szklanki wody.
11. Połączone płyny pozostawić na 2-3 tygodnie do sklarowania, po czym zlać likier znad powstałego osadu do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz