Przepis na: 4 l
Składniki:
250 g suszonych fig
250 g rodzynek
250 ml wytrawnego wina
100 g chleba świętojańskiego
100 g daktyli
500 g cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
2 l spirytusu
1,5 l źródlanej wody
1. Bakalie drobno kroimy, zalewamy spirytusem i 1 litrem wody.
2. Następnie szczelnie zamkamy i odstawiamy na miesiąc. Pamiętamy o tym, żeby codziennie potrząsać naczyniem.
3. Po miesiącu przelewamy płyn przez papierowy filtr do kawy, a bakalie zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 2 godziny.
4. Następnie filtrujemy uzyskany płyn i razem z winem dodajemy do nalewki.
5. Pozostałą wodę gotujemy z cukrem i stale mieszając podgrzewamy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia cukru.
6. Następnie dodajemy sok z cytryny.
7. Do lekko ostudzonego syropu wlewamy nalewkę i dokładnie mieszamy.
8. Potem całość przelewamy z powrotem do wykorzytanego uprzednio naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na pół roku.
9. Ponownie filtrujemy nalewkę przed rozlaniem do butelek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz