07 sierpnia 2007

Gloog

Przepis na: 2 l

Składniki:
10 g. ca ych ziaren kardamonu
10 g. ca ych go dzików
25 g. cynamonu w kawa;kach
1 l. wódki
1 butelka zwykłego czerwonego wytrawnego wina
1/2 l. tanszego portweinu
syrop z 1/4 kg. cukru
kubka wody
0.1 l brandy
sok z 1/2 cytryny


1. Zalać korzenie wódka zostawić na 3 dni.
2. Odcedzić , zmiesza z resztą. Zagrzać .
3. Do małych szklaneczek wrzucić po kilka rodzynek i migdałów.
4. Nalać.
5. Podawać w okresie gwiazdki, jak temperatura spadnie poniżej -20 stopni.
6. Gloog ma rożne warianty, tak tańsze jak i bardziej wyszukane, słabsze i mocniejsze.
7. Można dodać imbiru.
8. Można nie dodawa syropu, ale zagrzany zapalić i przelewać przez kostki cukru ułożone na
drucianej kratce.

Brak komentarzy: