Przepis na: 2 l
Składniki:
3 kg dojrzałych malin,
1 l spirytusu o mocy 95%,
1 kg cukru.
1. 1,5 kg malin przebrac, opłukac szybko na sicie i wsypac do gąsiora, następnie zalac spirytusem. Owoce można nieco ugniesc, by były całkowicie przykryte spirytusem. Gąsiorek pozostawic w cieniu w pokojowej
temperaturze na 24 godz.
2. Zlac spirytus z malin i zalac nim następnie 1,5 kg swieżych, przebranych i opłukanych malin, zostawiając
je w pokojowej temp. ponownie na 24 godz.
3. Po powtórnym zlaniu spirytusu przefiltrowac przez bibule.
4. Zrobic syrop cukrowy, rozpuszczając l kg cukru w 420 ml wody. Zagrzac wodę w garnku, wsypac cukier, a po rozprowadzeniu doprowadzic zawartosc do wrzenia, po czym gotowac 10 min.
5. Do ciepłego jeszcze syropu wlac powoli spirytus, dobrze wymieszac, rozlac do butelek i pozostawic na 6 miesięcy do dojrzewania.
4 komentarze:
Szaleństwo nie nalewka :)
Doskonały przepis
kupa psa
a mi się wydaje że to straszne marnotradztwo alkoholu zalewasz maliny 2 razy a potem wyrzucasz a z nimi kilkanaście procent ,a syrop można zrobić przez zasypanie malin które wyjmujesz z spirytusu cukrem tak jest ekonomiczniej i nalewka ma większy aromat
nie polecam zalewać owoców alkoholem o mocy większej niż 50%, nalewka będzie mętna, więcej zabawy w filtrowanie
Prześlij komentarz