02 sierpnia 2007

Likier jarzębinowy

Przepis na: 2 l

Skladniki:
1 kg owoców jarzębiny
1/2 l spirytusu
1/2 l wódki
1 szklanka wody
1 szklanka cukru


1. Owoce jarzębiny zbierane najlepiej w lesie lub w innej okolicy z dala szos, po pierwszym przymrozku, aby straciły goryczkę (lub po prostu przemrożone w zamrażalniku) dokładnie umyć, osuszyć i włożyć do słoja.
2. Zalać wódką i spirytusem i - szczelnie zmaknięte- odstawić w ciemne chłodne miejsce na dwa tygodnie.
3. Następnie przefiltrować przez kawałek płótna i połączyć z syropem przygotowanym ze szklanki przegotowanej gorącej wody i szklnaki cukru, wcześniej odszumowanym (czyli oczyszczonym z ewentulanje piany na powierzchni) i wystudzonym.
4. Nalewkę rozlać do butelek, zakorkować i odstawić na pięć miesięcy.
5. W celu uzyskania delikatnego w smaku, słodkiego i lekkiego, jeśli chodzi o zawartość alkoholu, likieru pozostałe owoce można zasypać cukrem (ok. 1 szklanki) i odstawić w zamkniętym słoju na kolejne dwa tygodnie, po czym zlać przez płótno do butelek.
6. Jeśli likier jest za słaby przed zlaniem do butelek można dodać nieco wódki - wedle uznania.

Brak komentarzy: