Przepis na: 1 l
Składniki:
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95ż,
60 ml wody.
Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiazdzistego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatolowej,
1 g gozdzików,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skórki cytrynowej,
8 g skórki pomaranczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55%
1. Przygotować zaprawę: 300 ml spirytusu o mocy 95% rozcieńczyc 210 ml wody,
dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55%.
2. Surowce przeznaczone na zaprawę rozdrobnić, włozyć do słoja, zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
3. Zaprawę zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, dodać koniak
i spirytus o mocy 95%, ewentualnie dopełnić woda do objetości litra i odstawić na 4-6 miesiecy.
4. Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować. Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku
wódki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz