30 sierpnia 2007

Nalewka z aronii

Składniki:

3 litry wody
2 kg aronii
400 liści wiśni
2 kg cukru
1 litr spirytusu
1 kwasek cytrynowy




















1. Aronie i liście umyć.
2. Następnie aronie z liściami zalać wodą, dodać cukier i gotować 20-30 minut.
3. Odstawić na 24 godziny, przecedzić i dodać kwasek cytrynowy.
4. Po ostudzeniu dodać spirytus i rozlać do butelek.
5. Przepis pozwala na uzyskanie 5 litrów nalewki.

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Nie 3 a 2 litry wody, nie 2 a 1 (lub 0.8) kg cukru, nie 1 kwasek cytrynowy a 1 łyżeczka kwasku. Minimalna ilośc liści - 200. NIE GOTOWAĆ Z CUKREM!!! bo cukier się przypala zmieniając smak.
Według podanego przepisu wychodzi kwaskowaty syrop cukrowy o posmaku aronii i mocy winka.
Po ostudzeniu wycisnąc z owoców co się da, nalew przefiltrować przez watę w lejku po czym dodać spirytus, cukier i kwasek.
Najlepiej odstawić na kilka tygodni w spokoju po czym można próbować.

Anonimowy pisze...

Skąd w pażdzieniku liście z wiśni !!!

Wystąpił błąd w tym gadżecie.