23 sierpnia 2007

Likier różany

Przepis na: 1 l

Składniki:
40 dag owoców dzikiej róży
30 dag płątków róży
łyżeczka pokruszonej kory cynamonu
3 szklanki cukru
szklanka wody
4 szklanki jarzębiaku
0,5 szklanki spirytusu


















1. Płatki oczyścić z białych i żółtych zakończeń, sparzyć na sicie.
2. Razem z owocami róży i cynamonem wrzucić do słoja.
3. Zalać jarzębiakiem i spirytusem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. 2 tygodnie.
4. W tym czasie kilkakrotnie potrząsnąć słojem.
5. Przefiltrować.
6. Z wody i cukru ugotować syrop.
7. Do letniego syropu stopniowo dodawać różany macerat, wymieszać, zamknąć naczynie i odstawić na 3-4 tygodnie.
8. Przefiltrować, zlać do butelek i zakorkować.

1 komentarz:

CHEAPTAP.CO.UK -- Enjoy the water, enjoy your life! pisze...

listening to the sound: the material is the worst Taps UK resolved, good leader is the whole cast copper, Bathtub Taps. If the sound is very crisp, Pull Out Kitchen Taps must be stainless steel, the quality difference would a grade