23 sierpnia 2007

Nalewka muszkatołówka

Przepis na: 0,5 l

Składniki:
0,5 l sptrytusu 96-procentowego
2 gałki muszkatołowe
2 łyżki miodu
1 łyżeczka rodzynek

















1. Gałkę muszkatołową zetrzeć.
2. Miód rozmieszać w 2 szklankach wody, zagotować, zszumować i ostudzić.
3. Następnie małymi porcjami, stale mieszając, wlewać do spirytusu.
4. Dodać startą gałkę i wymieszać, wstrząsając.
5. Słój szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4 - 5 miesięcy.
6. Następnie nalewkę przefiltrować.
7. Rodzynki umyć i osuszyć.
8. Nalewkę rozlać do butelek i rozdzielić do nich rodzynki.
9. Butelki szczelnie zamknąć odstawić na 6 miesięcy.

Brak komentarzy: