18 maja 2007

Nalewka winogronowa

Przepis na: 2 l

Składniki:
1 l spirytusu
1 kg obranych, dojrzałych winogron bez pestek
0,5 litra aromatycznego miodu ( nie gryczany)
3 ziarna kardamonu
3 goździki
2,5 cm pokruszonej kory cynamonowca
pół laski wanilii




1. Winogrona umyć, sparzyć, oczyścić z szypułek i przebrać z zepsutych owoców
2. Owoce pokroić i wrzucić do gąsiorka
3. Wlać miodu i odstawić na 48 godzin
4. Po 48 godzinach wlać spirytus i reszte dodatków
5. Szczelnie zamknąć i odstawić na 3 tygodnie
6. Po tym okresie nalewkę odcedzić i wycisnąć sok z owoców
7. Połączyć sok z nalewem
8. Uzupełnić nalew do objętości 2 litrów przegotowaną wodą i odstawić na 24 godziny
9. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 6 miesięcy aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu

1 komentarz:

Nalewkownia pisze...

Robiliśmy coś podobnego, tylko z winogron nieobranych i z pestkami, bo były to malutkie zielonogórskie winogrona i w przepisie była również mięta...
Ciekawi mnie jak ta wyszła?