16 maja 2007

Nalewka "Pasikonik"

Przepis na: 2 l

Składniki:
1 szklanka miodu
1 szklanka cukru
1 łyżka suszonego kwiatu róży
1 łyżka posiekanej zielonej ruty
1 łyżka posiekanej zielonej mięty
kawałek kory cynamonu
1/2 gałki muszkatołowej
10 goździków
kawałek imbiru
2l wódki





1. Zioła i przyprawy zalać szklanką wody i zagotować pod przykryciem ok. 20 min.
2. Miód rozpuścić w osobnym rondelku.
3. Wywar ziołowy przecedzić, wymieszać z miodem i zalać wódką.
4. Naczynie szczelnie przykryć i dobrze podgrzać, lecz
5. Nie gotować.
6. Kiedy ostygnie, przelać do dużego słoja i zostawić, aby się dobrze ustała.
7. Po upływie kilku dni zlać przy pomocy rurki do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić w chłodnym pomieszczeniu.
8. Nabiera smaku dopiero po kilku miesiącach, ale może stać dłużej.

Brak komentarzy: