16 maja 2007

Likier Bernardyński

Prepis na: 1 l

Składniki:
6g kolendry,
3g jałowca,
3g kminku,
1g mięty suszonej,
0,5g (3 ziarka) pieprzu czarnego,
6 pestek z jabłek,
1 goździk,
0,5g anyżku,
1,5g majeranku,
3g czarnuszki,
1 litr czystej wódki,
300g cukru.



1. Wszystkie przyprawy zalać wódką.
2. Słój szczelnie zamknąć i pozostawić w temperaturze pokojowej na 4 tygodnie.
3. Po tym czasie płyn zlać, najlepiej jednak przefiltrować przez bibułę lub też rzadkie płótno i dodać 300g cukru.
3. Naczynie postawić w ciepłym miejscu lub na słońcu, by cukier zupełnie się rozpuścił.
4. Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć i następnie przefiltrować jeszcze raz.
5. Pozostawić na 4-5 tygodni w temperaturze pokojowej.
6. Wówczas już można pić, jednak trunek ma zdecydowanie lepszy smak dopiero po roku lub po 2 latach.

Brak komentarzy: