16 maja 2007

Nalewka Farmaceutów

Przepis na: 2 l

Składniki:
1 kg cytryn
1 kg cukru
1 l mleka
1 l spirytusu



1. Cytryny umyć, obrać z żółtej skórki oraz albedo (cienko skrojoną skórkę z 1 cytryny ostawić), pokroić w plasterki, oczyścić z pestek, włożyć do gąsiorka,
2. Dodać cukier, mleko, spirytus i skórkę z 1 cytryny.
3. Gąsiorek zamknąć i odstawić w chłodne, ciemne miejsce na 1 miesiąc (wstrząsać gąsiorkiem co kilka dni).
4. Natępnie przefiltrować nalewkę do butelek przez bibułę filtracyjną (przesączać bardzo wolno, kroplami).
5. Właściwie przefiltrowana nalewka jest krystalicznie czysta, ma żółtawy kolor i bardzo delikatny smak.

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Warto zauważyć że nie jest to przepis na 2 litry, tylko nieco więcej - proszę się nie zdziwić i mieć słój np. 3 litrowy :P