16 maja 2007

Nalewka orzechowa

Przepis na: 1 l

Składniki:
25 orzechów laskowych
3 ziarna ziela angielskiego
1,5 laska wanilii
3 szklanki wody
3 szklanki spirytusu
1 szklanki cukru




1. Orzechy rozbić i obrać z pokrywającej jądra skórki
2. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem
3. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż
4. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić
5. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając
6. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek
7. Odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu

Brak komentarzy: