16 maja 2007

Nalewka pigwówka

Przepis na: 1,5 l

Składniki:
10 dużych pigw
1 litr spirytusu
2 laski cynamonu
15 gorzkich migdałów
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
10 goździków
2 szklanki wody
1 szklanka cukru


1. Owoce pigwy przemrozić w zamrażarce
2. Pokroić na ósemki, usunąć gniazda nasienne
3. Ułożyć w dużym, czystym słoju
4. Dodać cynamon, migdały, goździki i gałkę muszkatołową
5. Zalać spirytusem, szczelnie zamknąć, odstawić na dwa miesiące
6. Po tym okresie nalewkę przefiltrować i ponownie wlać do słoja
7. Wodę i cukier doprowadzić do wrzenia, gotować usuwając pianę, schłodzić
8. Połączyć w słoju z nalewem i odstawić na 1 dzień
9. Ponownie dokładnie przefiltrować tak aby płyn był zupełnie klarowny
10 Rozcieńczyć przegotowaną, zimna wodą do objętości około 2,5 litra, odstawić na kilka godzin
11. Przelać do butelek
12. Odstawić w ciemne miejsce aby nalewka nabrała smaku i aromatu.

Brak komentarzy: