16 maja 2007

Nalewka Żmudzka

Przepis na: 1 l

Składniki:
50 dag suszonych śliwek bez pestek
1 litr spirytusu
1 i 1/2 szklanki przegotowanej wody
1 łyżka suszonej ruty (można kupić w aptekach) i sklepach zielarskich)
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soku z cytryny



1. Śliwki wrzuć do dużego słoja, zalej spirytusem, przykryj podwójnie złożoną gaząbr> 2. Pozostaw na 4-5 dni w temperaturze pokojowej
3. Następnie zlej nalewkę i przecedź ją przez gęste sito
4. Do rondelka wsyp rutę, wlej szklankę wrzącej wody, przykryj i zostaw na płytce na maleńkim ogniu na 10-15 minut
5. Napar przecedź, dodaj cukier, pozostałą wodę oraz sok z cytryny, przelej do dużego rondla
6. Zagotuj, zdejmij z ognia
7. Do gorącego naparu wlej przecedzony śliwkowy spirytus, wymieszaj, ostudź, przelej do butelek
8. Szczelnie zamknij i wynieś w chłodne miejsce
9. Nalewka będzie tym lepsza, im dłużej sobie postoi

Brak komentarzy: