Przepis na: 1 l
Składniki:
litr dojrzałych jeżyn
75 dag cukru
0,5 l czystej wódki
0,25 l spirytusu
1. Jeżyny przebrać, wypłukać, osączyć na sitku, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do słoja, przesypując je cukrem.
2. Zakryć słój bardzo szczelnie, odstawić na 10 dni.
3. Następnie wlać spirytus, słój dobrze zamknąć i odstawić na kolejne 10 dni.
4. W tym czasie kilka razy dokładnie potrząsnąć słojem.
5. Następnie zlać zaprawę do drugiego słoja, a jeżyny dobrze rozgnieść i zalać wódką.
6. Po tygodniu zlać wódkę do pierwszej zaprawy, wymieszać, po czym starannie przefiltrować i rozlać nalewkę do butelek.
7. Dokładnie je zakorkować i odstawić w chłodne ciemne miejsce, by nalewka dojrzała.
8. Po 6 miesiącach będzie się nadawała do picia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz