Przepis na: 2 l
Składniki:
2 kg malin
70 dkg cukru
1/2 l spirytusu
1/2 l czystej wódki
1. Maliny ułożyć w słoju przesypując je cukrem.
2. Odstawić! Gdy puszczą sok, zalać spirytusem i odstawić na 7 dni.
3. Zlać spirytus z sokiem do innego naczynia, a maliny zalać tym razem wódką.
4. Odstawić na 3 tygodnie.
5. Po 3 tygodniach zlać wódkę z owoców, a maliny odcisnąć.
6. Połączyć wszystkie zlewki, przefiltrować przez watę włożoną do lejka, rozlewając do butelek.
7. Odstawić na pół roku.
8. Pulpa(odciśnięte maliny) jest doskonała do herbaty dla przeziębionych i nie tylko.
1 komentarz:
Trochę duża moc jak na ten likier. Wg mnie wyjdzie powyżej 60% to z lekka z dużo... Ale to moje zdanie, ja robię takie nalewki.
Prześlij komentarz