04 lipca 2007

Nalewka z dzikiej róży

Przepis na: 1,5 l

Składniki:
1 kg owoców dzikiej róży
3/4 l spirytusu
1/4 l wódki czystej
¼ l Brendy
0,5 l miodu akacjowego
2 szklanki przegotowanej chłodnej wody
2 goździki
2 ziarna kardamonu
2 cm laski cynamonu



1. Owoce róży jeśli nie przemarzły na krzewie, zamrozić w zamrażalniku, umyć i pozakłuwać za pomocą widelca.
2. Zalać spirytusem, dodać goździki, kardamon i cynamon.
3. Naczynie zamknąć szczelnie i odstawić na 2 miesiące kilkakrotnie nim w tym czasie potrząsać. 4. Po tym okresie nalewka zlać z nad owoców, owoce w miarę możliwości wycisnąć.
5. Wodę przegotować, schłodzić do temperatury około 40 stopni C, wymieszać z miodem.
6. Przefiltrować, połączyć z nalewem z owoców, dodać wódkę i Brendy.
7. Wymieszać, odstawić zakryte na kilka godzin.
8. Rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i odstawić na minimum 4 miesiące.

Brak komentarzy: