31 lipca 2007

Likier z czarnych porzeczek

Przepis na: 5 l

Składniki:
3 litry soku ze świeżych czarnych porzeczek
3 kg cukru
0,5 l spirytusu
litr przegotowanej wody
torebka drożdży winnych
kilka ziarenek ziela angielskiego (1 dag)


1. Do dużego gąsiora wlać sok z czarnych porzeczek, wsypać 2 kg cukru, litr przegotowanej wody, drożdże winne oraz ziele angielskie i odstawić na 3 tygodnie do fermentacji.
2. Następnie dodać resztę cukru i odstawić na następne 6 tygodni.
3. Po tym czasie wlać spirytus, gąsior szczelnie zakorkować i zostawić w ciemnym miejscu.
4. Gdy likier stanie się klarowny, ostrożnie porozlewać go do butelek, zakorkować je i odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione miejsce.

Brak komentarzy: