13 czerwca 2007

Nalewka jabłkowa

Przepis na:  1,5 l

Składniki:
1 kg jabłek
½ litra czystej wódki
½ litra Brendy
½ szklanki cukru
¾ szklanki wody




1. Jabłka dokładnie umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne.
2. W dużym, czystym słoju ułożyć jabłka, zalać Brendy i wódką, zamknąć, odstawić na jeden miesiąc.
3. Po miesiącu należy nalew dosłodzić.
4. W tym celu cukier rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia, chwilę gotować zbierając powstałą pianę, przestudzić i dodać do słoja z jabłkami i alkoholem.
5. Ponownie zamknąć i odstawić na kolejny miesiąc.
6. Jeśli chcemy uzyskać nalewkę bardziej aromatyczną możemy dodać laski cynamonu i goździki.
7. Po miesiącu nalewkę przefiltrować i odstawić w ciemne miejsce w szczelnie zamkniętych butelkach.

Brak komentarzy: