21 czerwca 2007

Nalewka bananowa

Przepis na: 1 l

Składniki:
1 duży dojrzały banan
1/2 szklanka cukru
½ szklanki wody
1/2 laski wanilii
¾ litra wódki czystej

1. Banana obrać, rozgnieść widelcem i przełożyć do słoja, zalać wódką, szczelnie zamknąć, odstawić na 8 dni.
2. Cukier rozpuścić w wodzie, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut zbierając tworzącą się pianę, schłodzić.
3. Nalewkę przefiltrować, połączyć z rozpuszczonym cukrem, dodać przeciętą wzdłuż laskę wanilii, przelać do słoja i ponownie odstawić zamkniętą przez kilkanaście dni.
4. Po tym czasie jeszcze raz przefiltrować i rozlać do butelek.
5. Odstawić w ciemne miejsce aby nabrała smaku i aromatu.

Brak komentarzy: