13 października 2007

Nalewka cytrynowo-miętowa

Przepis na: 1l

Składniki:
1 gałązka mięty
1 skórka z cytryny
1 łyżeczka cukru
450 ml spirytusu o mocy 95%
600 ml wody






















1. Z cytryny ściąć cienko skórkę i sparzyć ją wrzątkiem. Zagotować 400 ml wody i rozpuścić w niej cukier.
2. Do gąsiorka włożyć miętę, skórkę z cytryny, wlać rozpuszczony w wodzie cukier i zalać je spirytusem.
3. Zamknąć gąsiorek i odstawić na 5-6 dni.
4. Dolać przegotowanej wody do objętości 1 litra, wymieszać i przefiltrować przez watę, po czym zlać do butelek.

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

Gostei muito desse post e seu blog é muito interessante, vou passar por aqui sempre =) Depois dá uma passada lá no meu site, que é sobre o CresceNet, espero que goste. O endereço dele é http://www.provedorcrescenet.com . Um abraço.

Anonimowy pisze...

a przypadkiem nie ma pomyłki z tą 1 łyżeczką cukru?
coś mi się wydaje, że to nie o łyżeczki chodziło

Anonimowy pisze...

Aw, this was an incredibly nice post. Taking the time and
actual effort to produce a really good article… but what can I say…
I hesitate a lot and don't manage to get anything done.

Feel free to visit my page Witzige Geburtstagssprüche